Telemarksavisas helgereportasje

Telemarksavisas journalist Rolf Formo fulgte jubileumssendingen fra Skien til Romania. Det resulterte i 5 sider helgestoff.

Vi har fått lov å presentere reportasjen her på nett, og legger den ut som .pdf-filer, og du kan lese de enkelte siden.
(Du trenger Adobe Reader på din maskin for å åpne sidene. Har du det ikke, kan du laste det ned HER)

 

Her er vårt bidrag
Hjemme hos familien Rønningen i Brevik er det pakkedag for Grenlandsaksjonen. De vil bidra med klær de ikke lenger har bruk for. De vet at for andre kommer dette godt med.


Pakker til barna
Ute på landsbygda, langt utenfor asfalten, er det sølete og glatt. De to latviske trailersjåførene manøvrerer sine svære doninger oppover grusveien og inn til en landsby.  Der står over tre hundre mennesker med sine hvite lapper med ordførerens stempel og venter.

TA ser det nytter
ONESTI /ROMANIA: I dag er det 20 år siden revolusjonen i Romania.
De grufulle bildene av lidende vanskjøtte barn som rullet over fjernsynsskjermene like før jul i 1989 førte til spontan hjelpeaksjon i Grenland. TA fulgte den fjørste hjelpesendingen med tre trailerlass  full av varme klær som rullet inn i landet. Denne uka fulgte vi trailerlass nummer 187 og 188 fra Grenlandsaksjonen med på jubileumsturen.
Vi kan fortelle at innsatsen fra 400 medlemmer pluss tusenvis av telemarkinger som bidrar med klær og utstyr til hjelpesendingene, gjør  livet litt lettere for mange. Men fortsatt er fattigdom men like synlig både i byene og på landsbygda. Derfor driver folkene bak  Grenlandsaksjonen fortsatt på med hjelpesendingene og har ingen planer om å slutte det som kan kalles verdens lengst varende  spontanaksjon


Organisatoren Mariana
ONESTI: - Uten Mariana hadde det blitt svært vanskelig å organisere hjelpesendingene våre. Hun er helt unik som koordinator og vet hvor nøden er størst. Hun har jobbet for oss i 18 år, og hennes kontaktnett i Onesti og i kommunen rundt er uten sidestykke. Hun har i tillegg en hjertevarme for sitt folk vi ikke har sett maken til.
 


Marius fra barnehjemmet til Universitetet!
PASCANI: Nesten fire timer med bil fra Onesti står Grenlandsaksjonens største prosjekt, barnehjemmet i Pascani bygd i 1994. Marius Lucasi kom dit for 10 år siden. Nå er han 21 og universitetsstudent.